Echografie waardevol bij schouderklachten

30 jul, 2015

66 procent van alle mensen krijgt tijdens het leven schouderklachten Deze klachten kunnen dagelijkse activiteiten en nachtrust belemmeren en leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. Tevens leidt dit vaak tot uitval in het arbeidsproces.

Dit brengt hoge kosten met zich mee voor de samenleving. De verschillende oorzaken van schouderklachten zijn door gebrek aan consensus over indeling, diagnostiek en behandeling niet altijd betrouwbaar te onderscheiden. Aanvullend onderzoek met MRI is kostbaar en beperkt beschikbaar.

Een alternatief is schouderechografie. Radioloog Matthieu Rutten deed onderzoek naar de waarde van schouderechografie. Hij toonde aan dat met echografie scheuren in de schouderpezen en botfracturen in de schouders met dezelfde diagnostische betrouwbaarheid als met MRI kunnen worden aangetoond. Wanneer bij schouderklachten echografie als eerstekeuzeonderzoek wordt ingezet, worden eveneens extra financiële kosten vanwege onnodige onderzoeken of behandelingen voorkomen. Echografie is bovendien minder belastend voor de patiënt, heeft een kortere wachttijd en is beduidend goedkoper dan MRI.

Bron: Radbout Universiteit